Bezoek het CWGC Infocenter in Ieper
De stad Ieper in West-Vlaanderen, is een plek waar tijdens de Eerste Wereldoorlog hevige gevechten hebben plaatsgevonden. Bekend als 'Wipers' bij de Britse troepen die er tijdens de oorlog waren gestationeerd, is de stad intrinsiek verbonden met de oorlog.
Het CWGC infocenter ligt in het centrum van de stad, op een boogscheut van de iconische Menenpoort. Het is het perfecte startpunt bij je bezoek aan de begraafplaatsen en monumenten in de streek, dé manier om de gesneuvelden die in de Eerste Wereldoorlog zijn gevallen te herdenken.
Spring binnen en ons vriendelijke team zal je helpen met informatie over de sites van CWGC in de buurt. Ze helpen je ook onderzoek doen in de CWGC-database en kunnen vragen beantwoorden die je hebt over ons werk. Snuister ook even in onze shop, en steun met jouw aankoop de CWG Foundation, of word meteen lid!
Koop een krans of een CWGC souvenir
Onze kransen zijn nu te koop in het infocenter in Ieper. Elke krans wordt zorgvuldig ambachtelijk geweven in de streek, met verse wilg die groeit op de voormalige slagvelden.
De kransen bevatten een prachtige mix van bruine en groene twijgen die na verloop van tijd zullen uitdrogen om een mooie uniforme kleur te krijgen. Zachte wilgenkatjes zorgen voor een vleugje wit dat nooit zal verwelken. Dit symboliseert onze toewijding om de levens die verloren gingen in de wereldoorlogen voor altijd te herdenken. Een rode bloem zorgt voor de finishing touch, als de rozen die kleur brengen tussen de grafstenen.
ONZE OPENINGSTIJDEN
Het Infocenter in Ieper is open voor het publiek op:
Dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13:00 tot 21:00 uur
Woensdag en zaterdag van 10:00 tot 21:00 uur
Reserveren is niet nodig.
Vanaf 15 december 2022 zijn we gesloten voor onderhoud. Op 1 februari 2023 gaan we weer open.
Op belangrijke dagen zoals Wapenstilstand zijn we langer open.
VOORZIENINGEN
In het infocenter vind je een cadeauwinkel. We kunnen je in meerdere talen helpen met informatie en brochures over de Commonwealth War Graves Commission en de vele sites om te bezoeken in de regio.
Zoek je een specifiek graf? Op ipads kun je gratis onze databank raadplegen die je helpt de locatie van het graf te vinden. Ons team is er om je hierin bij te staan.
We vinden het belangrijk dat ons infocenter toegankelijk is voor iedereen. Als je vragen hebt of extra ondersteuning wilt om je bezoek te regelen, stuur dan een e-mail naar enquiries@cwgc.org of bel ons op +44 (0) 1628 507200.
Reizen naar Ieper
Ons adres is:
De Commonwealth War Graves Commission, Ieper Informatiecentrum
Menenstraat 33
8900 Ieper,
België
De beste manieren om bij ons te bereiken: | |
MET DE AUTO: Vanuit Rijsel: neem de A25 tot afslag 13 en neem de D948. Vanuit Calais: neem de A16 naar Duinkerke en Rijsel en neem de route Rijsel. |
MET DE TREIN: Eurostar van Londen naar Rijsel of Brussel. Vanuit Brussel rijden er elk uur treinen naar Ieper met een overstap in Gent. Vanuit Lille Europe moet te voet naar station Lille Flanders, overstappen op de trein naar Kortrijk en daar overstappen naar Ieper. |
MET DE FERRY - VEERBOOT/KANAALTUNNEL: Veerdiensten naar Calais, Le Shuttle service naar Calais. |
MET HET VLIEGTUIG: De luchthaven van Lille in Lesquin of Brussels International. |
Hier vind je ons – kaart Ieper België
De geschiedenis van Ieper
Ieper was een belangrijk strategisch punt in de frontlinies dat tijdens de eerste maanden van de oorlog door Britse troepen werd veroverd. Deze opmars veroorzaakte een uitstulping in de linie bekend als de Ieperboog. Dit werd de plaats van veel van de hevigste veldslagen van de oorlog.
Tegenwoordig is de stad volledig herbouwd, maar de oorlog is nooit ver. Ieper is de thuisbasis van de Menenpoort, het iconische monument voor de vermisten, en een heleboel andere CWGC-begraafplaatsen en monumenten in de hele regio.
Waar ligt Ieper?
Ieper is een stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen.
De stad ligt dicht bij de Frans-Belgische grens en was de laatste verdedigingslinie tegen de Duitse opmars naar de Franse havens van Calais en Duinkerke, die een vitaal onderdeel vormden van de aanvoerlijnen tussen Groot-Brittannië en het westelijk front.
Ypres of Ieper?
Simpel gezegd, Ypres is de Franstalige naam voor de stad, en Ieper is de Nederlandse naam voor de stad.
Tegenwoordig is Ieper de officiële naam, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikten Britse soldaten Ypres, hoewel verengelst tot "Wipers" - zoals met name wordt aangetoond door de soldatenpublicatie 'The Wipers Times'.
Ieper en WO1
De gevechten bij Ieper en omgeving zijn synoniem geworden met de loopgravenoorlog die de gevechten aan het westelijk front typeerde.
De Eerste Slag om Ieper begon in oktober 1914, toen de tegenstanders elkaar probeerden te overvleugelen, maar waarbij geen van beide partijen een beslissend voordeel kon behalen. De Duitse troepen wilden door België en noord-Frankrijk oprukken, terwijl de geallieerde troepenlegers probeerden de kanaalhavens te behouden en hun belangrijke aanvoerroutes met het Verenigd Koninkrijk. De strijd kwam in een patstelling toen het weer verslechterde en eindigde op 22 november 1914, hoewel een paar ineffectieve operaties werden gelanceerd gedurende de wintermaanden.
De Tweede Slag om Ieper begon in april 1915 toen Duitse troepen geallieerde linies aanvielen in het noorden van de Ieperboog, een gebied waar geallieerde linies aan drie zijden werden omsingeld door Duits grondgebied. De slag was opmerkelijk vanwege één van de vroegste toepassingen van gifgas door Duitse troepen. De geallieerde verdedigers werden 3 mijl dichter bij Ieper geduwd, hoewel een Duitse doorbraak uitbleef.
De Derde Slag om Ieper, ook bekend als de Slag bij Passendale, begon in juli 1917 en duurde meer dan drie maanden voordat hij eindigde in november 1917. In wat één van de bloedigste veldslagen van de oorlog was, voerden de geallieerden een aanvankelijk succesvolle aanval uit, voordat ze verzandden in slecht weer en aanliepen tegen een sterke Duitse verdediging. Bij droger weer in september en oktober boekten troepen van het Britse Rijk succes met beperkte aanvallen bedoeld om Duitse linies in te nemen en te behouden. Zuid-Afrikaanse, Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese troepen zouden allemaal een belangrijke rol spelen.
Duitse troepen leden zware verliezen tijdens de gevechten op de Meenseweg, Polygon Wood en Broodseinde. In oktober keerde zware regenval terug en veranderde de slagvelden in een
modderig moeras tijdens verdere gevechten bij Poelcappelle en Passendale. Het offensief werd uiteindelijk stopgezet na de inname van Passendale in november en het dorp zou in de volksmond zijn naam lenen aan deze verschrikkelijke gebeurtenis.
Gedurende de lange jaren van gevechten werd de stad Ieper - inclusief de historische kathedraal en de Lakenhal - door Duitse artillerie in puin gelegd. In 1920 verleende koning George V het ‘Military Cross’ aan de stad, die ook het Franse ‘Croix de Guerre’ ontving. Hoewel de stad sindsdien is herbouwd, zijn de littekens van de Grote Oorlog nog steeds duidelijk, met veel begraafplaatsen, gedenktekens en monumenten voor degenen die stierven.
Ieperse oorlogsmonumenten
De hevige gevechten rond de Ieperboog waren zo hevig, dat veel van onze grootste en bekendste begraafplaatsen en monumenten in of nabij Ieper te vinden zijn.
Eén van de beroemdste oorlogsmonumenten ter wereld, de Menenpoort, is een belangrijk onderdeel van de stad en de thuisbasis van de Last Post-dienst, waar inwoners en bezoekers iedere avond hulde brengen aan iedereen die tijdens de oorlog is omgekomen.
De CWGC's New Irish Farm cemetery, Hooge Crater Cemetery en Bedford House Cemetery, die allemaal duizenden slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog bevatten, bevinden zich aan de rand van de stad en Tyne Cot Cemetery en memorial zijn te vinden op slechts een klein eindje rijden.
Ieper, 's nachts gezien door de Menenpoort, (foto: Dirk Debleu)
RESTAURATIE MENENPOORT
Het iconische monument ‘Menenpoort’ wordt momenteel uitgebreid gerestaureerd met het oog op het honderdjarig bestaan ervan in 2027.
ONTDEK DE OORLOGSGRAVEN EN SITES VAN CWGC IEPER / IEPER
De loopgravenoorlog rond de Ieperboog kostte aan beide kanten duizenden levens. Veel van onze grootste begraafplaatsen en monumenten zijn te vinden in de regio Vlaanderen. Enkele van de dichtstbijzijnde locaties bij de stad zijn:
De Menenpoort
De Menenpoort in Ieper is één van de bekendste oorlogsmonumenten ter wereld. Het monument werd onthuld op 24 juli 1927 en draagt de namen van meer dan 54.000 mannen uit het hele Gemenebest die in de regio stierven en geen bekend graf hebben.
Lees meer over de MenenpoortNew Irish Farm Begraafplaats
New Irish Farm Cemetery ligt ten noordoosten van de stad en is de laatste rustplaats van meer dan 4.700 Commonwealth-militairen uit de Eerste Wereldoorlog die naar deze plek werden gebracht van veldgraven en kleinere begraafplaatsen in de regio.
Lees meer over New Irish Farm CemeteryHooge Crater Begraafplaats
Vernoemd naar het nabijgelegen Hooge Chateau en een krater veroorzaakt door een mijnexplosie, ligt Hooge Crater Cemetery in een gebied dat ongelooflijk hevige gevechten zag gedurende de duur van de oorlog. Bijna 6.000 graven uit de Eerste Wereldoorlog zijn hier te vinden, waarvan meer dan de helft niet geïdentificeerd is.
Lees meer over Hooge Crater CemeteryBedford House Begraafplaats
Er zijn meer dan 5.000 graven uit de Eerste Wereldoorlog op Bedford House Cemetery, evenals 69 graven uit de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats is vernoemd naar het Chateau Rosendal, dat Bedford House werd genoemd door troepen van het Gemenebest die in de buurt waren gestationeerd.
Lees meer over Bedford House CemeteryWESTTOER
Stel je eigen tocht door de Westhoek samen. Ontdek de begraafplaatsen en monumenten in de Ieperboog of probeer een thematisch route die wij aanraden.
Wat te doen in Ieper
Naast de banden met de wereldoorlogen heeft Ieper een rijk cultuurhistorisch karakter. Er is een scala aan bezienswaardigheden en dingen om te doen in Ieper: